Information
Læs mere
|
Kunsten at drikke vinSiden tidernes morgen, har vinen været et symbol på raffineret smag og manerer, adel, stil og klasse. Hvis du allerede er en del af virksomhedseliten og ofte deltager i begivenheder, som uundgåeligt omfatter vin, er det nødvendigt at have kendskab til de grundlæggende regler for indtagelse af denne elegante drik. Her er nogle tips til etikette indenfor vin.
At drikke vin korrekt er en sand kunst
Derfor er evnen til at vælge den rigtige vin, at bestille den, håndtere vinglas og redskaber nødvendig for at føle adelen af denne drik og gøre dens konsumation til et ægte ritual.
Valget
Vinens videnskab er kompleks. Vinproduktion kræver erfaring og tålmodighed. Der findes talrige sorter og indtagelse kræver grundlæggende viden. Så tøv ikke på at få råd fra en specialist, især når du drikker vin til forretningsmøder. Sådan kan du være sikker på, at du ikke vil tage fejl ved valget af vin. Ved at følge etiketten vil du løfte øjne på dine forretningspartnere. Valget af vin afhænger af den mad, du spiser. Grundreglen er, at rødt kød kræver rødvin, fisk og fjerkræ - Hvidvin og hvidt kød og vegetariske retter går med Rose. Men den uforanderlig regel er, at vinen er valgt til maden og ikke omvendt. Når du er på en fin restaurant, sørg for at bestille maden og vælg derefter passende vin.
Reglerne
Jo federe maden er, jo fyldigere skal vinen være. Forretter passer fint med tørre og lidt sødere vine. Suppen kan spises med tør vin eller Madeira. Pate - med mild rødvin. Mad fra havet er lækrest med tør hvidvin eller tør mousserende vin. Hvidt kød kombineres med sød rød eller halvtør hvidvin. Rødt kød og vildt kød passer altid med stærke røde vine. Krydret og orientalsk mad tåler tør hvidvin eller sød rosé. Til pastaer vælges sød rødvin. Til vegetariske retter passer blød rødvin eller rosé. Platter med ost følges altid med sød rødvin. Desserter serveres normalt med hvidvin.
Sommelier
Ritualet
Efter bestilling af vinen, vil du først blive fremvist flasken for at se på etiketten. Bemærk, at flasken ikke er åbnet, for hvis det er tilfældet, bør du straks anmode om en ny. Efter åbning af vinen kan sommelieren vise dig kork-proppen. Dette gøres for at bekræfte, at der ikke er nogen partikler af kork i vinen. Hvis du bestiller flere flasker af den samme vin, bør du prøve en slurk fra hver flaske, før den skænkes til gæsterne. Reglen for glasset er, at det skal fyldes to tredjedele af dets samlede volumen for at have et sted til udvikling af vinens smag. Fyld ikke hele glasset. Glassene med afkølet vin bør altid holdes i bunden, mens rødvinsglasset skal holdes lige under ballondelen. |