Kunsten at drikke vin

Siden tidernes morgen, har vinen været et symbol på raffineret smag og manerer, adel, stil og klasse. Hvis du allerede er en del af virksomhedseliten og ofte deltager i begivenheder, som uundgåeligt omfatter vin, er det nødvendigt at have kendskab til de grundlæggende regler for indtagelse af denne elegante drik. Her er nogle tips til etikette indenfor vin.

 

At drikke vin korrekt er en sand kunst

 

Derfor er evnen til at vælge den rigtige vin, at bestille den, håndtere vinglas og redskaber nødvendig for at føle adelen af denne drik og gøre dens konsumation til et ægte ritual.
Vin er en drik, som er tilladt ikke blot ved forretningsmiddage, men også frokoster og receptioner. Mere sjældent drikkes det til forretningsfrokoster, men er til gengæld et must ved aftenreceptioner og derfor er du nød til at kende de grundlæggende regler for adfærd, der kaldes vinetikette. 

 

Valget

 

Vinens videnskab er kompleks. Vinproduktion kræver erfaring og tålmodighed. Der findes talrige sorter og indtagelse kræver grundlæggende viden. Så tøv ikke på at få råd fra en specialist, især når du drikker vin til forretningsmøder. Sådan kan du være sikker på, at du ikke vil tage fejl ved valget af vin. Ved at følge etiketten vil du løfte øjne på dine forretningspartnere. 

Valget af vin afhænger af den mad, du spiser. Grundreglen er, at rødt kød kræver rødvin, fisk og fjerkræ - Hvidvin og hvidt kød og vegetariske retter går med Rose. Men den uforanderlig regel er, at vinen er valgt til maden og ikke omvendt. Når du er på en fin restaurant, sørg for at bestille maden og vælg derefter passende vin.  
Hvis det er dig, der er værten er det passende at spørge, hvad for en slags vin gæsterne foretrækker. Vinen serveres altid først til værten. Det er ham, der skal smage det først. Kun efter hans godkendelse kan den blive serveret til gæsterne.

 

 

Reglerne

 

Jo federe maden er, jo fyldigere skal vinen være.  Forretter passer fint med tørre og lidt sødere vine. Suppen kan spises med tør vin eller Madeira. Pate - med mild rødvin. Mad fra havet er lækrest med tør hvidvin eller tør mousserende vin. Hvidt kød kombineres med sød rød eller halvtør hvidvin. Rødt kød og vildt kød passer altid med stærke røde vine. Krydret og orientalsk mad tåler tør hvidvin eller sød rosé. Til pastaer vælges sød rødvin. Til vegetariske retter passer blød rødvin eller rosé. Platter med ost følges altid med sød rødvin. Desserter serveres normalt med hvidvin. 

 

Sommelier


Alle de elegante restauranter har en sommelier - ekspert, der vil anbefale den bedst egnede vin til hver ret, for at understrege dens smag. Den komplekse verden af vin har brug for en uddannet person, som du kan stole på ikke kun til valget af vin, men også for at åbne flasken og servere vinen til dig. Sommelierens job er at omdanne indtaget af vin til en ægte glæde og fortrylle dig med en spektakulær ceremoni  til at hælde i glasset. 

 

 

 

 

 

 

Ritualet

 

Efter bestilling af vinen, vil du først blive fremvist flasken for at se på etiketten. Bemærk, at flasken ikke er åbnet, for hvis det er tilfældet, bør du straks anmode om en ny. Efter åbning af vinen kan sommelieren vise dig kork-proppen. Dette gøres for at bekræfte, at der ikke er nogen partikler af kork i vinen. Hvis du bestiller flere flasker af den samme vin, bør du prøve en slurk fra hver flaske, før den skænkes til gæsterne.

Reglen for glasset er, at det skal fyldes to tredjedele af dets samlede volumen for at have et sted til udvikling af vinens smag. Fyld ikke hele glasset.  Glassene med afkølet vin  bør altid holdes i bunden, mens rødvinsglasset skal holdes lige under ballondelen.