Mavrud

Legenden om den modige dreng Mavrud er forbundet med Khan Krum, som har givet Bulgarien de første skrevne love, herunder et alkoholforbud og krav om at udrydde alle vinstokke i vores land.

 

 

Han Krum

 

Legenden fortæller, at i Krums tid levede der en fattig enke ved navnet Ilia. Hun boede alene med sin lille søn. Der voksede en vinstok i hendes have, og grundet hendes fattigdom blev hun nød til at overtræde loven og fodre sit barn med druer. En nat plukkede hun druerne og skjulte dem i et trækar i pejsen. Siden da, hver gang barnet græd, gav hun ham et stort druefrugt. Men snart angreb bier og hvepse druerne. Bananfluer dukkede op og et lyserødt skum opstod. Kvinden indså, at hun uforvarende har fremstillet funklende rødvin. Hun begyndte efterfølgende at give slurke af vin til drengen, så han kunne vokse op og blive stor og stærk.

 

En dag gik der rygter om, at i hovedstaden Preslav khanen havde løsladt sine løver til at vandre løst omkring. Den bange enke advarede sin søn mod at gå ud, men han lyttede ikke efter. Morgenen derpå gik der et gys igennem hovedstaden ved nyheden om, at en løve var blevet dræbt. Khan Krum annoncerede at han ville belønne løvedræberen generøst, hvis vedkommende kunne plukke et hår fra Khanens skæg. Snesevis af modige mænd meldte sig til opgaven, men ved hvert forsøg, brølede khanen som en løve og kandidaterne krøb sammen i angst. Det lykkedes dog for Ilias søn.  Han plukkede et hvidt hår med ordene: "Du skal ikke græde nu, for det bliver langt værre når jeg trækker mit sværd".  Dræbte du virkelig løven? spurgte Khanen og spurgte videre til hvem den modige mand var, og hvor han kom fra. Den unge mand fortalte åbenhjertigt, hvordan hans stakkels mor havde fodret ham med druer og vin. Khanen kaldte efter Ilia og spurgte hvad hendes søns navn var. "Mavrud er hans navn," sagde hun. "Nu skal dine vinstokke bruges til udplantningsplanter for nye vinstokke og druer. Og druerne skal bære navnet Mavrud" befalede Krum, og han var den første til at drikke den nye vin. Sådan fandt Mavrud igen rod i de bulgarske jordstykker. 

 

 

Egenskaber:


Mavrud  er en druesort med sen modning - i Plovdiv regionen modnes druerne i midten af oktober, men de er ikke frostresistente. Det er derfor, at de mest egnede jorder til mavrud er dybe, friske alluviale jorder i de varme mikroregioner af landet, hvor der ikke er fare for lave vintertemperaturer. Lunere vejr er afgjort en af druesortens svageste punkter; for at modne optimalt er det nødvendigt med et langt, tørt og varmt efterår. Til gengæld er den relativt resistent over for gråskimmel og ikke meget modtagelig overfor meldug.

Mavrud er desuden højtydende, ligesom resten af vores lokale sorter,  og følger henholdvist de samme principper for lav beskæring, samt stærkt begrænset udbytte for at højne kvalitetsniveauet.

 

Vine:


Vine fremstillet af denne sort har en dyb rubinrød farve, et højt indhold af tanniner og syrer, og har en typisk behagelig duft, som registrerer brombær og modne morbær. Den ideelle vin, som stammer fra sorten, udvikler sig glimrende i kontakt med egetræ, ved at udvikle en stærk, kompleks og tæt, harmonisk smag.

 

Betydning:


Mavrud er den sort, man forbinder mest med Bulgarien og betragtes som en national stolthed. Det menes, at være en gammel lokal sort, som siden oldtiden kun har været dyrket i vores land. Dog er det en regional variation der også forekommer i Grækenland, og sandsynligvis også i Makedonien og Bessarabien. I vores land er det hovedsageligt udbredt i Thraciandalen - Plovdiv (mest omkring Asenovgrad) og i mindre grad i Pazardzhik og Stara Zagora. Der findes også plantager omkring Sortehavet ved byen Pomorie. Druesorten er meget efterspurgt på bulgarske markeder og plantes derfor ofte på  nye vinmarker.

Mavrud er en af ​​vores mest værdsatte lokale sorter af røde vine. Sukkerindholdet er normalt mellem 17 og 23, nogle gange 24 ° med titreringssyreindhold på 6,1 til 10,7 g / cu. Md.

 

Som alle gamle sorter har Mavrud en stor udbredelse i forskellige massiver. Der er snesevise af variationer heraf, selvom eksperter påstår de fleste har spredt sig fra to grene, kaldet forgrening 1 og forgrening 2. De har forskellige teknologiske egenskaber og modnes med omkring ti dage forskel. Den tidlige (forgrening 2) er mere værdifuld på grund af de mindre og stærkere farvede korn. Den giver en stærk og solid vin, mens den anden (forgrening 1) har større klynger med mere løse og store kerner. Kernerne er dog ikke så indfarvede og søde. Vinen har en svagere struktur, og er ikke så tæt og farvet.